top of page
Yazarın fotoğrafıFerhat Burgul

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Başvuruları – (Göçmenlerin doğum yeri ve tarihinin düzeltilmesi)

7039 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (RG. 03.11.2017/30229) geçici madde 9 uyarınca; “Göçmen olarak Türk vatandaşlığına alınanlardan doğum yeri ve tarihi hatalı olan kişilerin kayıtları, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl içinde usulüne göre onaylanmış doğum belgeleri ile müracaatları hâlinde, nüfus müdürlüğünce düzeltilir.” düzenlemesi yer almaktadır.


Anılan düzenleme uyarınca 03.11.2017 tarihinden itibaren 5 yıl içinde yani 03.11.2022 tarihine kadar yapılan başvurularda Göçmen olarak Türk vatandaşlığına geçen kişilerin doğum tarihi ve doğum yerinin düzeltilmesi imkânı bulunmaktaydı. Ancak ilgili düzeleme uyarınca 03.11.2022 tarihine kadar olan başvuru süresi geçtikten sonra nüfus müdürlüklerince kaydın düzenlenme imkânı ortadan kalkmış olup bu tarihten sonra ilgili kayıtların ancak açılacak dava ile düzeltilmesi mümkün olacaktır.


İlgili kayıt düzeltme davalarında doğum yeri ve doğum tarihini düzeltmek için başvuran kişinin doğduğu ülke yetkili makamlarınca düzenlenmiş doğum belgesinin apostil şerhli bir örneğinin başvuruya eklenmesi gerekmekte ayrıca Türk vatandaşlığına geçiş belgelerinin de ilgili kurumlardan celbi gerekmektedir.


Nüfus kaydının düzeltilmesi istenen kişinin vefatı halinde ise anılan belgelerle birlikte mirasçıları tarafından nüfus kaydının düzeltilmesi davası açılabilecektir.


Yetkili mahkeme ilgilinin oturduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesidir. Nüfus kaydının düzeltilmesi istenen kişinin vefatı halinde son yerleşim yeri mahkemelerinde davanın açılması gerekmektedir.


Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmi dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır.


Comentários


bottom of page