Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası
- Ferhat Burgul
- 13 Ara 2024
- 1 dakikada okunur

Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 35. maddesine göre, kesinleşmiş mahkeme hükmü olmaksızın nüfus kütüklerinin hiçbir kaydı düzeltilemez. Ancak, aile kütüklerine tescil esnasında yapılan maddi hatalar, nüfus müdürlüğü tarafından dayanak belgesine uygun olarak düzeltilebilir. Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, kaydın gerçek durumu yansıtmadığı ve baştan yanlış olarak kütüğe geçirildiği iddiası ileri sürülerek açılmaktadır.
Dava, ilgililer veya Cumhuriyet Savcısı tarafından açılabilir. Zamanaşımı veya hak düşürücü süreye bağlı olmaksızın her türlü kanıta başvurulabilir.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında, resmi kayıt ve belgelere başvurulabileceği gibi tanık da dinlenebilir. Nüfus Hizmetleri Uygulama Yönetmeliği'ne göre, kayıt düzeltme davalarında nüfus müdürü veya görevlendireceği memur, mahkemede taraf olarak bulunur.
Nüfus kaydının düzeltilmesi, mahkeme kararı gerektiren bir süreçtir ve ancak dava yoluyla gerçekleştirilebilmektedir. Gerçeğe uygun olmayan nüfus kayıtların düzeltilmesi için gerekli belgeler ve kanıtların dosyaya sunulması gerekmektedir. Bu belgeler çok çeşitli olabilmekte gerekmesi halinde doğum kayıtları, isim denklik belgesi, vatandaşlığa kabul kararı, pasaport vb. gibi dokümanların dava açılırken dosyaya sunulması gerekmektedir.
Comments