top of page
Yazarın fotoğrafıFerhat Burgul

Arabuluculuk Başvurusu Nasıl Yapılır

Güncelleme tarihi: 13 Eyl 2023


 


Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 1. maddesi uyarınca arabuluculuk, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümünde uygulanmaktadır. Arabuluculuk, dava açmadan önce başvurulması zorunlu kılınmış olan İş Hukuku, Tüketici Hukuku ve Ticaret Hukuku uyuşmazlıklarında yer alan belirli tür uyuşmazlıklarda (örn. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret alacağına ilişkin vb.) zorunlu bir başvuru yoludur.


Dava şartı arabuluculuğa tabi olmayan başta İş Hukuku, Tüketici Hukuku ve Ticaret Hukuku alanlarında olmak üzere diğer hukuki uyuşmazlıklarda ihtiyari olarak arabulucuya başvurulması mümkündür. Bunun istisnası arabuluculuğa uygun olmayan uyuşmazlıklardır.

Dava şartı arabuluculuk başvurusu İş Hukuku, Tüketici Hukuku ve Ticaret Hukuku uyuşmazlıklarında yapılabilmektedir.


Dava şartı arabuluculuk başvuruları öncelikle tüm adliyelerde bulunan Arabuluculuk Bürolarına yapılabilmektedir. Adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına yapılan başvurularda sistem tarafından otomatik olarak arabulucu ataması gerçekleştirilmektedir.


Dava şartı arabuluculuk başvurularında tarafların birlikte arabulucu seçmeleri mümkündür. Bu durumda tarafların birlikte başvurusu ile arabulucunun görevi başlamaktadır.


Başvurucunun doğrudan arabulucuya seçmesi ve arabulucuya başvurması da mümkündür. Ancak arabuluculuk süreci, ancak karşı yan tarafından seçilen arabulucunun kabulü halinde başlamaktadır. Seçilen arabulucunun karşı yan tarafından kabul edilmemesi halinde uyuşmazlık dava şartı arabuluculuk konusunda ise adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına başvuru yapılması gerekmektedir.


Arabuluculuk bürosuna başvuruda herhangi bir ücret alınmaz. Taraflar arabuluculuk görüşmelerinde anlaşamazlarsa 2 saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır. Anlaşma durumunda ücret, aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde ödenir. Ücret, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenir.


Arabuluculuk ücretine ilişkin yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

コメント


bottom of page