top of page
Yazarın fotoğrafıFerhat Burgul

ARABULUCULUK MEVZUATI VE ARABULUCULUK ÜCRET TARİFESİ

Güncelleme tarihi: 29 Ara 2023

Arabuluculuk görüşmeleri sonunda ödenecek arabuluculuk ücreti miktarı, uyuşmazlık türüne ve uyuşmazlık konusu miktara göre farklılık göstermektedir.


Özel hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinde, arabulucu ile uyuşmazlığın tarafları arasında geçerli bir ücret sözleşmesi yapılmamış olan veya ücret miktarı konusunda arabulucu ile taraflar arasında ihtilaf bulunan durumlarda aşağıdaki düzenlemeler kapsamında hesaplanacaktır.

Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu,

Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği,

Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi










Aksi kararlaştırılmadıkça arabuluculuk ücreti taraflarca eşit ödenir.


Arabuluculuk asgari ücret tarifesinde belirtilen ücretin altında arabuluculuk ücreti kararlaştırılamaz.


Konusu para olmayan veya para ile değerlendirilemeyen hukuki uyuşmazlıklarda; arabuluculuk ücreti bu Tarifenin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesinin birinci kısmına göre belirlenir.


Konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlıklarda; arabuluculuk ücreti bu Tarifenin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesinin ikinci kısmına göre belirlenir.


Arabuluculuk sürecinin sonunda anlaşma sağlanamaması halinde, arabuluculuğun konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlık olsa bile arabulucu, arabuluculuk ücretini bu Tarifenin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesinin birinci kısmına göre isteyebilir.


Arabuluculuk Ücret Tarifesinde yazılı olmayan haller için söz konusu Tarifenin birinci kısmındaki diğer tür uyuşmazlıklar için belirlenen ücret ödenir.

Comments


bottom of page