top of page
Yazarın fotoğrafıFerhat Burgul

10 Soruda Tüketici Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk

Güncelleme tarihi: 14 Oca 2023



1) Hangi Uyuşmazlıklar Arabulucuğa Uygundur?


Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 1. maddesinin 2. fıkrası uyarınca arabuluculuk, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümünde uygulanmaktadır.


Hem dava şartı arabuluculuğa tâbi uyuşmazlıklarda hem de ihtiyari arabuluculukta arabulucunun uyuşmazlık hakkında karar verme yetkisi yoktur. Arabulucu sadece belirli yöntem ve teknikler uygulayarak, tarafların arasındaki uyuşmazlığın dava yoluna gitmeden çözümüne yardımcı olmaktadır.


2) Hangi Tüketici Uyuşmazlıkları Arabuluculuğa Elverişlidir?


Tüketici uyuşmazlıkları, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un madde 68/5 ve madde 73/A hükümleri çerçevesinde arabuluculuğa elverişlidir. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un madde 73/A hükmü her ne kadar dava şartı arabuluculuğa ilişkin olsa da bu kapsamda kalan uyuşmazlıklar bakımından tarafların, tüketici hakem heyetinin görev alanına giren uyuşmazlıklar da dâhil olmak üzere ihtiyari arabuluculuk yolunu tercih edebilmeleri mümkündür.


3) Hangi Uyuşmazlıklar Dava Şartı Olarak Arabuluculuk Kapsamına Girer?


7251 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 73/A maddesi ile tüketici uyuşmazlıklarında dava açılmadan önce arabulucuya başvuru zorunluluğu dava şartı haline getirilmiştir. Bu düzenleme ile tüketici mahkemelerinin görev alanına giren uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvuru dava şartı olmakla birlikte, bazı uyuşmazlıklar bu kapsamın dışında bırakılmıştır. Kapsam dışı uyuşmazlıklar şunlardır:

  • Tüketici hakem heyetinin görevi kapsamında olan uyuşmazlıklar.

  • Tüketici hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itirazlar,

  • TKHK m. 73/6 kapsamında olan davalar, (Tüketici örgütleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile Bakanlık'ın açtığı davalar)

  • TKHK m. 74 kapsamındaki davalar, (Üretimin veya satışın durdurulması ve malın toplatılması davaları )

  • Tüketici işlemi mahiyetinde olan ve taşınmazın aynından doğan uyuşmazlıklar


6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68 inci ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6 ncı Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ uyarınca 2023 yılı için yapılacak başvurularda değeri 66.000 TL (altmışaltı bin) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda, İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyetleri görevlidir.


4) Tüketici Mahkemesinin Görev Alanına Giren Uyuşmazlıklar Nelerdir?


Tüketici uyuşmazlıkları bakımından getirilen dava şartı arabuluculuğa ilişkin düzenleme karşısında tüketici hakem heyeti miktarı üzerinde olan ve tüketici mahkemesinin görev alanına giren her uyuşmazlık, mutlak ticari dava niteliği taşısa bile, tüketici uyuşmazlığından kaynaklanan zorunlu arabuluculuk yoluna başvurulması gerekecektir.


5) Arabulucu Nasıl Atanır, Taraflar İstediği Arabulucuyu Seçebilir mi?


Arabulucu, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarındaki görevli personel tarafından sicile kayıtlı arabulucular listesinden atanacaktır. Ancak tarafların listede yer alan herhangi bir arabulucu üzerinde anlaşmaları halinde bu arabulucu görevlendirilir.


6) Dava Şartı Olarak Arabuluculukta Arabulucu Başvuruyu En Fazla Ne Kadar Süre İçerisinde Sonuçlandırır?


Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilir.


7) Dava Şartı Olarak Arabuluculuğa Başvuru Ücretli midir?


Arabuluculuk bürosuna başvuruda herhangi bir ücret alınmaz. Taraflar arabuluculuk görüşmelerinde anlaşamazlarsa 2 saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır.


8) Anlaşma sağlanması Halinde Arabuluculuk Ücretini Hangi Taraf Karşılamaktadır?


Tüketici uyuşmazlıklarında anlaşma durumunda tüketici tarafından ödenmesi gerekli arabuluculuk ücreti Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır. Satıcı/sağlayıcı tarafından ödenmesi gerekli ücret kendi payı oranında Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesaplanır.


Arabuluculuk ücretine ilişkin yazımıza burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.


9) Arabuluculuk Görüşmelerine Kimler Katılır?


Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat ya da varsa avukatları aracılığıyla katılabilirler. Tarafların avukatları aracılığı ile görüşmelere katılmak istemesi durumunda vekaletnamede arabuluculukla ilgili özel bir yetki gerekir.


10) Anlaşma Sağlanamazsa Süreç Nasıl Devam Eder?


Tarafların arabuluculuk sürecinde taraflar anlaşma sağlayamaması halinde mahkemeye başvurarak dava açma imkanları bulunmaktadır.



Comments


bottom of page